Nordea satsar i omstridd USA-olja

Foto: Tommy Ekholm

Svenska banker har satsat en halv miljard kronor i de företag som står bakom en omstridd oljeledning i USA. Nordea står för lejonparten, cirka 360 miljoner kronor.

Oljeledningen ska dras genom fyra delstater och bland annat korsa Missourifloden. En rad miljöorganisationer har protesterat mot projektet, liksom de Siouxindianer som lever i ett reservat i North Dakota där de hävdar att ledningen hotar deras vattenförsörjning.

Enligt nätverket Fair Finance Guide har svenska banker via fonder investerat 484 miljoner kronor i de tre bolag som projekterar oljeledningen: Energy Transfer Partners, Sunoco Logistics Partners och Phillips 66. Det handlar huvudsakligen om placeringar i företagsobligationer.

Bygget av oljeledningen är ett exempel på hur ett ursprungsfolk blir överkört av företagsintressen, anser Fair Finance Guide - ett samarbete mellan Sveriges Konsumenter, Amnesty, Diakonia, Fair Trade Center och Naturskyddsföreningen.

"Här har svenska banker ett ansvar som ägare och finansiärer att ställa krav på företagen för att försöka påverka situationen", säger Jakob König, talesman för Fair Finance Guide, i ett pressmeddelande.

Så sent som den 28 oktober rapporterades om att polisen använt tårgas och gummikulor mot dem som demonstrerade mot oljeledningen. 117 aktivister greps.

(TT)