Tyska regeringen tvekar inför kolutfasningen

Foto: Utvinning av kol i stor stil i tyskt dagbrott i Hambach. (Wikifoto: kredit: Elsdorf-blog.de)

Ett policydokument från förbundskansler Angela Merkels kansli visar att tyska regeringen tvekar att sätta fast målet och tidpunkten för kolutfasningen före nästa parlamentsval.

Trots att EU: s största ekonomi stoltserar med största andelen av installerad grön energi på kontinenten, fortsätter landet också att släppa ut mest växthusgaser bland europeiska unionens 28 medlemsländer.  Dröjsmålet hänger paradoxalt nog ihop med Merkels valkampanj för en fjärde mandatperiod år 2017. Hon tvingas att ta hänsyn till politiska valkretsar som är i högsta grad oeniga om utfasningen av kolenergin.

I det fyra sidor långa dokumentet från juni, som har utarbetats av tyska Miljödepartement, betonas att landet kan uppfylla sina åtaganden när det gäller att minska utsläppen. Minister Barbara Hendricks sade i januari att avvecklingen av kolsektorn kan bli möjligt senast 2050. Enligt Bloomberg News, som hänvisar till dokumentet, vill den tyska regeringen skjuta upp alla beslut om val av tidpunkt till efter parlamentsvalet.

-          Tyskland står bara vid "startpunkten" när det gäller att formulera sin nationella strategi i enlighet med Parisavtalet, står det i dokumentet. Konkreta politiska steg ifråga om avstängning av koleldade kraftverk är "kontroversiella" och kräver noggranna konsekvensbedömningar, citerar Bloomberg News.

Merkel står inför motstridiga ekonomiska krafter som hotar att underminera flera initiativ vars syfte är att minska klimatförändringarna. Stenkol- och brunkolkraftverk, som ägs av RWE AG och EON SE genererade cirka 43 procent av Tysklands elektricitet under 2015. På samma gång, har investerare inklusive Allianz SE och Commerzbank AG förespråkat för en snabb utfasning av kol.

I den franska huvudstaden i december 2016 förpliktade sig Tyskland att minska kolföroreningar med så mycket som 95 procent fram till 2050 jämfört med 1990. Oppositionspartierna och miljögrupper har reagerat med bestörtning över vad de beskriver som ”förhalningspolitik”. Istället kräver de strikt genomförande av Parisavtalets beslut.

-          Merkel trycker på alla möjliga klimatknappar i samband med internationella möten men det är bara läpparnas bekännelser, sade oppositionens energitalesperson Oliver Krischer på måndag.

Jämfört med de flesta andra EU-länder har Tyskland ansträngt sig för att uppnå målen för att minska föroreningar. Tyskland åtog sig för att minska koldioxidutsläppen med 40 procent fram till 2020 jämfört med nivåerna 1990, men lyckades uppnå bara 27 procents minskning av målsättningen i slutet av 2015. Och just nu tycks kanslersämbetet vara viktigare än utfasningen av kolenergi.

Källa: Bloomberg

Markku Björkman