Stora Enso ersätter naturgas med lignin

Stora Ensos bruk för ligninutvinning i Sunila, i Finland har hittills lyckats ersätta 70 procent av naturgasen i masugnarna med lignin. Foto: Stora Enso
Lignin. Foto: Stora Enso

Ligninet tillverkas av trä från hållbara källor. Genom att utnyttja en större del av virket, bidrar lignin också till resurseffektivitet. Stora Ensos bruk för ligninutvinning i Sunila, i Finland, har hittills lyckats ersätta 70 procent av naturgasen i masugnarna med lignin. Det innebär att företaget har minskat koldioxidutsläppen med 27 000 ton om året.

– Tekniken var helt ny för oss, och vi blev tvungna att lösa flera processrelaterade utmaningar under projektets gång. Trots det har vi uppnått en jämn produktionsnivå. Säkerheten har prioriterats högt, säger bruksdirektören Olli-Pekka Reunanen.

Att utnyttja en större del av virket och tillverka produkter utöver massa är något som massa- och pappersindustrin nyligen börjat fokusera på. Lignin är en av de icke-traditionella produkter som idag tillverkas av träbiomassa i en kommersiellt gångbar omfattning.

Det finns många potentiella marknader för lignin. Raffinerat lignin kan användas som ersättning för de fenoler som används i hartser till lim, exempelvis i plywood och faner. Stora Ensos Sunila bruk är världens första anläggning för integrerad ligninutvinning som producerar torkat lignin och bränner det direkt i brukets masugn som ersättning för fossilt bränsle.

Dessutom kan Sunilas lignin förpackas för försäljning till externa kunder. Det massabaserade bioraffinaderiet gör det möjligt att ersätta fossila produkter med förnybara produkter tillverkade i industriella processer som använder biomassa som energikälla.

Atmosfären i torkningsområdet hålls neutralt och icke-explosivt genom att gaserna från masugnen med lågt syreinnehåll kombineras med kväve som reningsgas. De säkerhetssystem som utvecklats i projektet har enligt företaget varit effektiva och inga säkerhetsrelaterade incidenter har inträffat.

Bruket i Sunila är både FSC- och PEFC-certifierat för hela produktionskedjan.