Nexans installerar rekord-kablar i Norge

Foto: Nexans

Nett AS, ett norskt elbolag med bas i Bergen, blir snart operatör av ett sjökabelsystem som slår rekord som både världens längsta och djupaste. Nexans har precis avslutat installationen av 90 kilometer PEX-isolerad (tvärbunden polyeten) kabel på 420 kV (AC).

Kabelsystemet ingår i ett totalentreprenadkontrakt, till ett värde av 75 miljoner euro, som ska stärka det västnorska kraftnätet.

Den nya kraftledningen, som består av tre parallella enledarkablar, har dragits mellan Mongstad och Kollsnes över två fjordar, Hjeltefjorden och Lurefjorden. Som djupast installerades kablarna på 390 meters djup, vilket gör systemet till både världens djupaste 420 kV PEX-kabelsystem och det längsta på detta djup, med en längd av 22 kilometer.

Kabelsystemet för de två fjordarna tillverkades, levererades och installerades av Nexans. Installationen utfördes med Nexans egna kabelläggningsfartyg, C/S Nexans Skagerrak. Närmare kusten skyddas kablarna främst av HDPE-rör, ytterhöljen eller grävs ned med hjälp av vattensprutning.

Sjökablarna tillverkades vid Nexans fabrik i Halden, Norge, och installationen slutfördes i maj 2016. Nu återstår anslutningsarbetet på land som ska vara klart för överlämningstest till hösten 2016.

BKK, ett av Norges största energibolag, investerar i den nya förbindelsen för att förstärka kraftnätet i landets västra delar. Den nya kraftledningen är mycket viktig för att klara den förväntade ökningen av elförbrukningen bland invånarna, företagen och industrin i Bergen-regionen, som är ett viktigt tillväxtområde. Den kommer också att ge extra kapacitet för att ansluta nya energikällor till kraftnätet.

Den totala längden på den nya 420 kV-länken mellan Mongstad och Kollsnes är cirka 30 kilometer. På land leds strömmen i luftledningar. Större delen av sträckningen går emellertid över två fjordar och kräver därför installation av sjökablar.