Rymdstyrelsen analyserar utvecklingen av Esrange

Ska verifiera förutsättningarna för vidareutvecklingen av Esrange. Foto: Esrange

Att vidareutveckla rymdbasen Esrange utanför Kiruna är en viktig del i den nationella rymdstrategin från 2018. Ett nästa steg i utvecklingen är att se över förutsättningarna för att ge Esrange kapacitet att skicka upp små satelliter i omloppsbana. Det skulle kunna leda till både tillväxt i regionen och nationellt genom att underlätta för innovativa rymdsatsningar. Därför ger regeringen Rymdstyrelsen i uppdrag att göra en konsekvensanalys av sådan verksamhet.

– Syftet med utredningen är undersöka och verifiera förutsättningarna för att regeringen ska kunna ta ställning till en finansiering av vidareutvecklingen av Esrange för att en eventuell satellitverksamhet ska kunna bli verklighet. Det skulle vara ett viktigt steg för Sverige som rymdnation, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

I den nationella rymdstrategin framgår det att statlig rymdverksamhet bör bedrivas utifrån ett helhetsperspektiv där nyttan för samhället står i centrum samtidigt som Sveriges säkerhet säkerställs. Regeringen ger därför Rymdstyrelsen i uppdrag att i samråd med berörda myndigheter beskriva och analysera de utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska aspekterna av en utvecklad förmåga vid rymdbasen Esrange till att kunna sända upp små satelliter till omloppsbana.

– Om Esrange skulle få den här möjligheten skulle det innebära att Esrange kan erbjuda fler arbetstillfällen och att forskning och industri i rymdsektorn får nya utvecklingsmöjligheter, säger Ibrahim Baylan, näringsminister.