Kraftigt nedåt för industrins orderingång

Adam Ihse/TT: Minskad aktivitet i svensk industri enligt ett inköpschefsindex från Swedbank och Silf. Arkivbild

Inköpschefsindexet, som mäter aktivitetsnivån i tillverkningsindustrin, sjönk till 49,2 i september från reviderade 50,2 i augusti.

Med nedgången halkar indexet under 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.

"Det visar att industrikonjunkturen har försvagats ytterligare under hösten i spåren av en svagare omvärldskonjunktur, vilket har lett till en tydlig nedgång i orderingången och i företagens produktionsplaner", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för orderingång föll med 2,6 enheter till 43,4.

"Den största nedgången kommer från hemmamarknaden där indexet sjönk till 37,5 i september men även exportorderingången backade och har sedan mars befunnit sig under 50-strecket med undantag för juli månad", skriver Swedbank och Silf.

Delindex för produktion sjönk samtidigt till 51,3, mot 51,9 i augusti och ligger därmed på den lägsta nivån i år.

"Produktionsökningstakten i industrin fortsätter därmed att tappa fart, vilket förefaller rimligt när orderingången försvagas även om produktionen tillfälligt kan ha hållits uppe i och med att företagen dragit ned inneliggande orderstockar. Det finns således en risk att delindexet kan backa ytterligare om orderläget fortsätter att försämras", skriver Swedbank och Silf.