Nytt aluminiumsamarbete ska sänka både kostnader och klimatavtryck

Bild: Stena Aluminium

Ett nytt samarbete mellan Stena Aluminium och Comptech ska ge kunder tillgång till aluminiumlegeringar med lägre koldioxidutsläpp och lägre kostnader. Det framgår av ett pressmeddelande från Stena Aluiminium.

Det är teknikföretaget Comptechs egenutvecklade teknologi Rheogjutning i kombination med Stena Aluminiums aluminium av återvunnen aluminium som ska möjliggöra vinster i både utsläpp och kostnader samtidigt som kundernas krav på olika legeringar kan mötas.

- Behovet av legeringar med lägre klimatavtryck ökar då fler och fler företag söker vägar att minska sina produkters koldioxidutsläpp samtidigt som företagens utvecklingsavdelningar har behov av legeringar med höga mekaniska egenskaper, säger Erik Petré Sälj & Marknadschef på Stena Aluminium.

Comptech levererar utrustning för så kallad semisolid gjutning baserat på den egenutvecklade processen, Rheocasting, till gjuterier. Med Rheocasting uppnås höga mekaniska egenskaper och hög värmeledning, enligt Stena Aluminium, som menar att komponenter tillverkade med processen ger en rad kostnads- och miljöfördelar.

- Koldioxidutsläppen kan dessutom sänkas ytterligare från de redan låga nivåerna genom att optimera legeringen. Det är möjligt genom att till exempel arbeta med justering av kiselhalten i en legering, säger Erik Petré.