Isläggning i älvarna skjuter elpris i topp

Fredrik Sandberg/TT: Isen lägger sig i vattenkraftmagasinen. Arkivbild.

På fredagen kostar en kilowattimme el i de två nordligaste elprisområden runt 120 öre, enligt elbörsen Nordpool. Det kan jämföras med runt 15 öre som varit den normala dagsnoteringen den senaste månaden.

Orsaken är främst att vattenkraften i flera Norrlandsälvar måste gå ner rejält i effekt, framför allt i Lule älv, Skellefte älv och Ume älv, enligt Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering vattenkraft och kärnkraft på Vattenfall.

När kylan sätter in vill kraftproducenterna att isen ska lägga sig, det underlättar produktionen för resten av vintern. Och för att det ska ske måste vattnet bromsas upp, strömmande vatten fryser sämre, vilket innebär mindre vatten igenom kraftverken. Det sker varje år, men det som möjligtvis är annorlunda är att det nu sker i tre älvar samtidigt, enligt Per Larsson.

Mindre vattenkraftproduktion, klent med blåst för vindkraften ihop med att kallare väder ökar förbrukningen får elpriset att stiga.

Den reducerade vattenkraftproduktionen kan pågå uppemot en vecka, enligt meddelande till kraftmarknaden, men kan förändras beroende på vädret.