Ny lärarlös techskola öppnar på Åland

Anna-Lena Svenblad, projektledare på grit:lab. Foto: Alice Åkerblom/grit:lab
Foto: grit:lab

Ålands landskapsregering att öppna en ny engelskspråkig, studiemedelberättigad utbildning inom programmering och digital utveckling till hösten 2022. Den tvååriga skolan, som fick namnet grit:lab, tar det första året emot 50 studenter.

Inga högskolepoäng krävs för att antas till utbildningen. Utbildningen är kostnadsfri och öppen för alla att söka. Antagningsprocessen består av flera steg.

Som pedagogisk grund finns en internationellt framgångsrik två-årig utbildningsplan, en lärarfri metod kallad 01 Edu. Den franska utbildningsmetoden har visat sig vara mycket populär och den har lockat tusentals sökande i andra länder, enligt initiativtagarna.

– Att skolan är lärarlös motiverar många och vi vill nå de självständiga studenterna, de som har ett driv och ett brinnande intresse att lära sig något nytt, säger Anna-Lena Svenblad, projektledare för grit:lab, och tillägger:

– De som söker till grit:lab är personer som vill öppna upp för att ta in ny kunskap och satsa på den superkraft som behövs och efterfrågas, nämligen kodning.