USA och EU ingår ett fredsavtal i en historiskt lång tvist om flygplan

Airbus fabrik i Toulouse, Frankrike. Foto: Airbus

USA och EU har kommit överens om ett avtal i strid med statligt stöd till Airbus och Boeing.

Vid ett toppmöte nyligen har USA och Europeiska unionen kommit överens om ett "fredsavtal" i en tvist om statligt stöd till världens två ledande flygplanstillverkare, Airbus och Boeing.

Detta förlänger det tillfälliga upphävandet av ytterligare tullar för miljarder euro och dollar som införts av parterna med godkännande av Världshandelsorganisationen (WTO).

- Mötet började med ett genombrott för dessa flygplan. Det öppnar verkligen ett nytt kapitel i vårt förhållande när vi går från tvister till samarbete om flygplan. Efter 17 år av stridigheter. Idag har vi levererat varorna, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Uppskov med straffavgifterna har avtalats för en preliminär femårsperiod. Under den perioden måste de försöka hitta en varaktig lösning.

Striden om statligt stöd har pågått i 17 år. Enligt kommissionens ordförande är det den längsta i sitt slag i WTO. När Biden tog över ordförandeskapet i Washington ingick han ett avtal med EU om att USA och EU skulle avbryta straffavgifter till och med den 11 juli.

Joe Biden träffa nyligen med Ursula von der Leyen och EU: s president Charles Michel i fortsättning på USA: s presidentbesök i Europa.

- Det är överväldigande i USA: s intresse att ha ett bra förhållande med Nato och Europeiska unionen. Jag har en helt annan syn än min föregångare, sa Biden när han kom till toppmötet.

Den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager var också närvarande. Bland annat förväntas Vestager ha ansvaret för ett handels- och teknikråd som inrättas mellan USA och EU. Dessutom ansvarar Vestager för att reglera bland annat IT-giganter, vilket också är ett ämne som kommer att diskuteras vid toppmötet.

Vid toppmötet diskuterade EU och USA också pandemin och klimatet. Man förväntar sig en svår dragkamp om vilka metoder man kommer att använda för att uppnå klimatmål.

I mitten av juli kommer Europeiska kommissionen att lägga fram förslag på en CO2-beskattning som USA inte gillar. På uppdrag av de amerikanska tillverkarna och arbetarna skulle Biden vilja undkomma det.