Franska hot gör att Storbritannien ställs inför kärnkraftsalternativet

Brittiska ön vid franska kusten Jersey får 95 procent av sin elektricitet längs undervattenskablar från Frankrike. Foto: Creative Commons Lic, Kredit: Snappy Coat.com

Fiskekrisen runt ön Jersey avslöjar Storbritanniens farliga beroende av undervattenskablar.

Enbart det faktum att någon från ett främmande territorium kan vrida strömbrytare åt fel håll och störta en del av de brittiska öarna i mörkret bör tjäna som en väckarklocka för Storbritannien och energipolitiken i en värld efter brexit.

Jersey får 95 procent av sin elektricitet längs undervattenskablar från Frankrike, och ministern för havsfrågor, Annick Girardin, antydde att den vitala försörjningen kunde kapas.

– Även om det vore beklagligt att tvingas göra det, så gör vi det om vi måste, varnade Annick Girardin.

Jersey, som har 108 000 invånare, ligger i Engelska kanalen 23 kilometer från Frankrikes kust och 140 kilometer från Englands stränder. Ön är tekniskt sett inte en del av Förenade Konungariket, och tillhörde alltså inte EU ens före brexit. Men öns utrikesrelationer sköts av London.

Ian Gorst, som är Jerseys minister för externa relationer, påminner om att det tar tid att anpassa sig efter nya bestämmelser. Han säger att man på Jersey alltid strävat efter att hitta en smidig övergång.

Enligt Gorst är det orimligt att hota med att kapa strömförsörjningen enbart som protest mot att proceduren vid beviljande av fisketillstånd ändrats.

– Det här är inte första gången som Frankrike hotar Jersey eller Förenade Konungariket sedan vi nådde den här nya uppgörelsen, säger Gorst till BBC.

I förhandlingarna om brexituppgörelsen var fisket en av de kinkigaste frågorna.

Kanske vill Macron tillfredsställa sina nationalistiska väljare. Kanske beräknar han att kunna straffa britterna (jerseybor räknas ju som britter i franska ögon) och bli hyllad av hemmapubliken. Eller kanske ser han sig själv som en annan Napoleon Bonaparte, som leder Frankrike till bättre renommé.

Och hur ska britterna svara? Ett uppenbart steg är att minska beroendet av el som produceras i EU. Storbritannien har knappast råd att kvarstå i en position igen där landet kan utpressas på samma sätt som ön Jersey.