RISE rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildning

Sverker Janson, enhetschef och centrumledare för RISE centrum för tillämpad AI. Foto: RISE

Enligt forskningsorganisationen Rise ligger länder som USA, Kina, Japan och Sydkorea före Sverige inom AI. Det vill Rise ändra på och har därför grundat en ny centrumbildning som ska utnyttja möjligheterna med tillämpad AI i industrin och offentlig sektor. Till centrumbildningen ska 10 AI-forskare rekryteras.

– Sverige är ett av världens mest innovativa länder. RISE satsar på utökad spetskompetens inom AI för att vi skall kunna utnyttja de nya möjligheterna inom alla områden, från effektivare läkemedelsutveckling till klimatsmarta energisystem och telekomnät. Sverige ska vara världsledande inom tillämpad AI, säger Pia Sandvik, VD RISE,  i ett pressmeddelande.

Redan nu pågår över 100 AI-projekt inom RISE, men nu vill man ta utvecklingen till nästa nivå.

– Vi behöver växla upp vår kapacitet rejält. Det finns möjligheter inom alla industri- och samhällsområden och för att kunna ta tillvara dessa behöver vi fler experter inom AI som samarbetar nära med våra områdesexperter, säger Sverker Janson, enhetschef och centrumledare för RISE centrum för tillämpad AI.

De 10 AI-forskarna ska arbeta med teknikområden som deep learning, datorseende, språkteknologi, automatiska resonemang och AI-plattformar.