SEB räknar med snabb återhämtning

Jessica Gow/TT: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Arkivbild.

"Återhämtningen tar fart under andra halvåret och den svenska BNP-tillväxt når nästan 5 procent 2022", skriver SEB i ett pressmeddelande.

I år väntas svensk tillväxt dock stanna på 2,8 procent efter den beräknade BNP-nedgången på 2,6 procent 2020.

Det globala BNP-fallet beräknas samtidigt ha blivit 3,7 procent i fjol, vilket enligt SEB:s prognos i år följs av en återhämtning på 5 procent och nästa år på 4,3 procent.

Låg inflation väntas fortsätta pressa Riksbanken.

"Vi tror att styr­räntan ändå ligger kvar på noll delvis beroende på att nya finanspolitiska stimulanser avlastar penningpolitiken", skriver SEB.

Arbetslösheten väntas i snitt stiga till 8,7 procent i år, mot 8,3 procent 2020. För 2022 ligger en något lägre arbetslöshet i prognosen på 7,7 procent.

"Att ett stort antal anställda erhöll permitteringsstöd bidrog till att begränsa uppgången i arbetslöshet", skriver SEB:s ekonomer.

De räknar samtidigt med att bostadspriserna ska fortsätta upp med 3-5 procent i år och nästa år efter prislyftet på drygt 10 procent i fjol.

"Utvecklingen drivs framför allt av stora prisuppgångar på småhus men även priserna på bostadsrätter överstiger nu tidigare toppnoteringar från 2017", skriver SEB:s ekonomer.