Konkurserna fortsätter minska

Byggbranschen har klarat pandemin bäst. Foto: UC

Färsk statistik från UC för september månad visar att konkurserna i landet fortsätter att minska. I september minskar konkurserna med 39 procent jämfört med samma månad i fjol. Konkurserna minskar i stort sett i alla län och branscher i september månad, men det råder fortfarande stor osäkerhet kring hur hösten kommer att utveckla sig i takt med att spridningen av Covid-19 nu ökar.

UCs statistik för september månad visar att konkurserna minskar med 39 procent, jämfört med samma period i fjol. 

– De flesta branscher har fallande konkurssiffror i september, vilket såklart ska ses som glädjande. Många företag har anpassat kostnaderna och stödpaketen har hjälpt många. En övervägande majoritet av konkurserna i våras drabbade redan svaga företag med låg lönsamhet. Osäkerheten är fortsatt stor om hur hösten kommer att utveckla sig även om det dystra stämningsläget sakta blir bättre, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Den bransch som hittills i år har klarat sig bäst utifrån ett konkursperspektiv är byggbranschen, där konkurserna inom segmentet i september minskar med 17 procent, och hittills i år med 2 procent, jämfört med samma period i fjol. Även detaljhandeln står sig bra. Konkurserna inom segmentet minskar med 27 procent i september månad, jämfört med samma månad i fjol.

– Byggbranschen är den bransch som har klarat pandemins ekonomiska påfrestningar bäst hittills. Konkursnivåerna har legat still under hela våren och gör så fortfarande. De mindre företagen har fått mer att göra när många har passat på att renovera hemma, något jag tror många som jobbar hemma säkert känner igen sig i. Färre butikslokaler och ett minskat behov av kontor är ett scenario som dock kommer att påverka byggbranschen på sikt, kommenterar Richard Damberg.

– Dagligvaruhandeln, speciellt den som är online, går för högtryck. Ett bra exempel är apotek online som expanderar kraftigt. Bemanningsbranschen fick ett bakslag i våras, men vissa delar av den ser en viss optimism. Det ser olika ut i olika branscher, men många företag väljer att arbeta med bemanning istället för att fastanställda just nu och det ger en andhämtning för bemanningsföretagen.