Stordalen: "Vi är på väg upp"

1 juli 2019, Almedalsveckan, Visby: "Det är slöseri med tid att tänka på kris", säger Petter Stordalen i en intervju på ett av sina många hotell.

26 juni 2020, uteserveringen Tak, Stockholm: Stordalen hälsar med en fistbump och sätter sig i en solstol.

Jag har en ny skjorta på mig, dagen till ära, säger han.

Ving, där Stordalen äger 40 procent, meddelar samma morgon att charterbolaget börjar flyga igen, efter tre månader in i vad som nu kallas för coronakrisen. Bolaget har stått still i drygt 3,5 månader, vilket inneburit stora kostnader.

Stordalens hotellkedja Nordic Choice, som före krisen hade 17 500 anställda, har mått bättre. Drygt 7 500 medarbetare permitterades och jämfört med förra året har kedjan tappat 60 procent av intäkterna.

Jag tror att det var väldigt få i Almedalen för ett år sedan som kunde föreställa sig en kris som den här – att vi skulle få en lockdown i de nordiska länderna och att det skulle vara olovligt för norrmän att resa till Sverige, säger Petter Stordalen.

Jag har varit förberedd på kriser i den omfattning som var 2009, men en pandemi som gjorde att det blev svårare att resa än det var under andra världskriget hade jag aldrig föreställt mig.

"Botten är nådd"

Optimismen hos hotellmagnaten och charterbolagsägaren tycks ha överlevt – men för mindre en månad sedan trodde han att sannolikheten för att flygen skulle upp i luften igen redan i slutet på juli "var avsevärt liten".

Nu är vi i gång igen och det är det som allting handlar om, att gränser öppnas och att det börjar gå mot en normalitet. Botten är nådd och vi är på väg upp igen. Men vi vet inte hur lång tid det tar och vi vet inte hur det kommer utvecklas.

Hos Ving ökar bokningarna för varje dag som går. När de nyligen även öppnade bokningarna för nästa sommars resor "exploderade försäljningen".

Människor är sociala djur. Vi vill ut och resa, de vill sitta här och ta en öl, de vill vara på Sunwing och Sunprime. Vi vill inte sitta hemma, stilla i ett hus. Det är mot vår natur.

Även hans hotellkedja Nordic Choice har nyligen kunnat andas ut. Tidigare i veckan meddelade hotellbolaget att finansiering är säkrad för driften genom coronakrisen. Bland annat bidrar banken DNB med kapital.

Från dag ett i krisen har det varit klart för oss att alla bolagen, Ving, Nordic Choice och Hurtigruten, ska klara sig, även om alla bolagen kommer att förändras.

Jobb måste räddas

Med hotell i Norge, Danmark, Sverige och Finland har hotellmiljardären sett hur pandemin hanterats på olika sätt i de nordiska länderna. Han menar dock att det är för tidigt för att säga vilken strategi som lyckats.

Historien kommer berätta vad som blev rätt. Jag tror att det som kommer lösa väldigt mycket av det här är när det kommer ett vaccin, säger Stordalen.

Han berättat att han har fruktat en sak med än något annat under krisen:

Att myndigheterna inte förstår att just nu är det viktigare än någonsin att använda de enorma möjligheterna i att Norden har de starkaste statsfinanserna i världen.

Arbetslöshet måste undvikas så långt det går – särskilt bland unga och personer med utländskt ursprung, konstaterar han.

Om vi inte gör det kan vi få en förlorad generation. Min upplevelse är att den största utmaningen vi har är arbetslösheten. Det är slöseri med resurser med att folk hamnar utanför arbetsmarknaden. Och jag hatar att slösa med resurser.

TT: Vad skulle du ge för råd till unga som precis klivit ut på arbetsmarknaden?

Ge inte upp. Det kommer att normaliseras. Behåll tron att du kommer att få ett jobb. Tänk inte så mycket på vad jobbet innebär, använd möjligheten, få den första raden i cv:t. Var flexibel och ge inte upp om du får ett nej, första, andra och tredje gången.

"Det handlar om människor"

Där är rese- och hotellindustrin en viktig byggkloss, eftersom många bolag i branschen varit tvungna att permittera och säga upp stora delar av personalstyrkan.

Nu måste arbetsmarknaden vara ännu mer inkluderande. Mångfald har aldrig varit viktigare än nu.

I över 20 år har han pratat om hur viktigt det är med människorna och kulturen i en organisation, understryker Stordalen. Och det sätts verkligen på prov i tider som dessa.

Det handlar om människor och att vi hanterar det här tillsammans. Det är den känsla man får som ägare av ett bolag, att det faktiskt inte bara handlar om pengar, utan det handlar om människorna, och att tillsammans ta ansvaret för att ta bolagen igenom krisen.