Högskolan Väst skapar kurser för industrin

Robotik och automationsteknik är exempel på kursinriktningar som kommer att erbjudas. Foto: Högskolan Väst

Coronakrisen har slagit hårt mot svenska företag. Att ha förmågan att ställa om kan vara avgörande för att hantera de negativa effekterna. En del av omställningsförmågan består i att utnyttja möjligheter till kompetensutveckling och förbereda för förändringar. Genom ny finansiering kan Högskolan Väst göra det möjligt för fler företag att ta del av korta kurser riktade till tillverkningsindustrin.

– Utvecklingsbehoven hos företagen skiljer sig inte alltför mycket från de behov som blivit tydliga de senaste åren när det gäller digitalisering, nya tillverkningsmetoder, elektrifiering, automation, artificiell intelligens samt agil verksamhetsutveckling. Skillnaden ligger i att Coronakrisen medfört att den kompetensutveckling som tidigare legat i fleråriga planer nu måste genomföras omgående, säger Kristina Eriksson, projektledare på Högskolan Väst.

Målet med projekt ProdKomp, som nu fått stöd av KK-stiftelsen med 3 miljoner kronor, är att bidra till det kompetenslyft som behövs inom produktionsteknik i tillverkande industri, både regionalt och nationellt, för att snabbt motverka effekter av Coronakrisen. Långsiktigt ska det stärka Sveriges konkurrenskraft i spåren av pandemin.

Under flera år har den produktionstekniska forskningsmiljön vid Högskolan Väst, i samverkan med industrin, utvecklat och genomfört kurser baserade på företagens behov. Detta har främst skett inom ramen för Expertkompetensprojektet ProdEx, finansierat av KK-stiftelsen. ProdEx har utvecklat ett väl fungerade koncept med korta, 2,5 hp, skräddarsydda kurser som delvis ges under flexibla och nätbaserade former. Det totala utbudet av ProdEx-kurser uppgår till 75 hp och därtill har fler kurser, omfattande ytterligare cirka 25 hp utvecklats inom andra utbildningsprojekt.