Löser industrins behov av produktions- och processtekniker

Skellefteå populär utbildningsort. Foto: Skellefteå kommun

Den svenska industrin har ett skriande behov av produktions- och processtekniker. Vid Yrkeshögskolan i Skellefteå startas till hösten tre utbildningar där dessa industrins piloter ska utbildas. Valet av Skellefteå som utbildningsort var ganska självklart. Här finns sedan tidigare gräddan av Sveriges verkstads- och processindustrier vilka nu kryddas med företaget Northvolt som bygger Europas största batterifabrik i Skellefteå.

Katarina Borstedt, tillväxtchef hos Northvolt, som under de närmaste åren kommer att anställa cirka 3 000 personer vid sin batterifabrik i Skellefteå lovordar tillkomsten av utbildningarna.

– Här kommer studenterna att få en bred utbildning som ger dem möjlighet att växa in i avancerade uppdrag inom framtidens industrier, säger hon.

Ulf Olofsson, rektor för Yrkeshögskolan i Skellefteå, konstaterar att det finns ett stort intresse för de tre utbildningarna. 

– Tidigare har det varit svårt att få studenter till utbildningar av det här slaget. Men medvetenheten om att de leder till avancerade framtidsjobb har ökat under de senaste åren, berättar han.

De tre utbildningarna har utvecklats i nära samarbete med 25 framgångsrika företag i Västerbotten, vilket är en garanti för att innehållet i studierna ligger helt i linje med industriernas utveckling. Yrkeshögskolan i Skellefteå har också ett nära samarbete med branschorganisationerna Träbransch Norr och Teknikföretagen.

– Många av Sveriges teknikföretag är i stort behov av tekniker som behärskar exempelvis, digital 3D- och CNC-teknik, kvalitet och Lean, robot-, automatiserings- och underhållsteknik, säger Calle Lundahl, utbildningutvecklare vid Yrkeshögskolan Skellefteå.