Siemens i Finspång stasar på fossilfri gasturbinprovning

Biogas avänds till gasturbinprovningen hos Siemens Energy. Foto: Siemens

Nu har den första leveransen av flytande biogas anlänt till gasturbinprovningen hos Siemens Energy i Finspång. Ett viktigt steg mot att bli helt fossilfria till 2030 är därmed taget.

– Premiärkörningen av biogasen i en gasturbin gick jättebra, gasturbinen märkte precis som förväntat ingen skillnad, säger Rickard Olsson, chef för provningen i Finspång.

Den kemiska sammansättningen för biogas och naturgas är nästan exakt lika. Biogas liksom naturgas består till största delen av metan. Det innebär att bränslena kan blandas fritt i tanken utan att någon anpassning behöver utföras på anläggningen.

Biogas är en typ av biobränsle som naturligt produceras från nedbrytning av organiskt avfall. Det anses vara en förnybar resurs eftersom dess produktions- och användningscykel är kontinuerlig och den genererar ingen nettokoldioxid. Enligt siffror från Naturvårdsverket kan koldioxidutsläppen sänkas med upp till 83 procent för varje ton naturgas som byts mot biogas om man även räknar in bränsleframställningen.

– Det som är riktigt häftigt är att vi genom att använda biogas från rötning av matavfall och andra restprodukter dessutom sluter kretsloppet, det känns riktigt bra, säger Rickard Olsson.

Omställningen från naturgas till biogas hos Siemens i Finspång kommer att ske stegvis. Målet är att ha en helt fossilfri gasturbinprovning till år 2030.

– Genom att gå i bräschen och köra gasturbinerna på fossilfria bränslen är förhoppningen att vi ska inspirera våra kunder i resten av världen att ställa om på samma sätt. Då kan vi få den riktigt stora miljövinsten. Tekniken finns redan, förklarar Hans Holmström, vd på Siemens Energy i Finspång.