Peab slutför förvärvet av YIT

Peab får godkännande av EU-kommissionen. Arkivbild

Peab har erhållit godkännande av EU-kommissionen för att slutföra förvärvet av YIT:s beläggnings- och ballastverksamheter i Finland, Norge, Danmark och Sverige. Verksamheten kommer att konsolideras i Peabkoncernen. Förvärvet innebär att Peab utökar sin närvaro i Sverige, Norge och Finland samt etablerar sig inom beläggningsverksamhet i Danmark.

Peab får en unik och marknadsledande position inom denna verksamhet i Norden. Affären innebär också att industriverksamhetens betydelse för koncernen ökar. En större geografisk spridning inom verksamheter som normalt sett är mindre konjunkturkänsliga ökar även stabiliteten i koncernen. Dessutom skapas förutsättningar för vidare expansion och utveckling av andra verksamheter, som Recycling och Betong.

– Vi är glada över att vi nu har fått godkännande av EU-kommissionen och att vi därmed kan välkomna våra nya medarbetare i Finland, Norge, Danmark och Sverige till Peabkoncernen. Vi ser fram emot en ännu större kompetens inom detta viktiga område, vi har mycket att lära av varandra. Samtidigt är förvärvet ett viktigt steg i vår ambition att stärka vår lokala närvaro och utveckla vårt arbete inom ramen för det vi kallar närproducerat samhällsbygge, säger Jesper Göransson vd och koncernchef i Peab.

Peab är idag en ledande aktör inom tillverkning och utläggning av asfalt, liksom ballastverksamhet i Sverige och Norge. Verksamheten expanderar nu ytterligare genom förvärvet av YIT:s motsvarande verksamheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Förvärvet innebär att Peab övertar cirka 1 700 medarbetare, cirka 200 strategiskt placerade täkter samt 63 asfaltverk runt om i Norden från YIT. Under 2018 omsatte den förvärvade verksamheten 6 005 miljoner kronor med ett justerat EBITDA om 240 miljoner kronor.