Go Virtual vinner stororder till Cern

The Large Hadron Collider. Foto: Cern

IT-företaget Go Virtual, med huvudkontor i Göteborg, har vunnit en omfattande order från CERN, på 15 miljoner kronor. Cern, världens största partikelfysiklaboratorium beläget utanför Geneve i Schweiz, hanterar stora mängder data. IT-företaget Go Virtual, med fokus inom HPC - High Performance Computing, skräddarsyr datalösningar som motsvarar Cern’s krav på snabbhet och kapacitet.

Peter Hjärn, HPC Sales på Go Virtual kommenterar:

– Vi är HPC-arkitekter som bygger effektiva lösningar i enlighet med kunders behov. I detta fall efterfrågade Cern en uppgradering av sitt nätverk som är kommunikationslänken mellan de servrar som utgör deras klusterteknologi. Nätverket består av kommunikationskomponenter från Mellanox Technologies som är anpassade efter Cern’s behov. Vår leverans motsvarar höga krav på snabb kommunikation mellan datorer, servrar och lagringsenheter.

Detta är inte Go Virtuals första affär med Cern. Man har tidigare levererat bland annat nätverks-switchar och internetkablar. Enligt Peter Hjärn har man lyckats vinna Cern’s förtroende bland annat genom att vara duktiga på att uppfatta Cern’s specifika behov:

– Vi är ett relativt litet bolag men vi är effektiva och förstår kunders behov, dessutom har vi erfarenhet av att bygga komplexa systemlösningar. Våra anställdas totala erfarenhet ger oss en unik spetskompetens inom HPC-området.

Denna omfattande order kommer att innebära kontinuerliga leveranser under hela 2020. Sven-Christan Ebenhag arbetar för Big Science Sweden inom bland annat IT, fotonik, elektronik och partikeldetektorer. Sven-Christan Ebenhag:

– Det känns väldigt kul att denna upphandling gick i lås med tanke på att ledtiden för upphandlingen var kort, men framför allt att ett svenskt HPC-företag står sig så väl i konkurrens med europeiska HPC-företag. En bonus är att Go Virtual nu är medlem i Big Science Sweden och i framtiden får tillgång till fler HPC-upphandlingar från de 13 forskningsanläggningar som Sverige är med och finansierar.