Emballator vässar produktionen

Emballator ser stora möjligheter att nå nya marknader. Foto: Emballator

Emballator Tectubes har en lång tradition av att utveckla, designa och producera, tuber. Bolaget har över 100 år i branschen och fabriker i Hjo och Åstorp. Företaget kommer under 2020 tillverka cirka 300 miljoner tuber.

De affärsområden som bolaget riktar sig mot är livsmedel, läkemedel, kosmetik/kroppsvård och hushåll/teknik. Företaget gör nu en satsning på åtta miljoner kronor i sin maskinpark i Hjo. Det innebär att tillverkningsprocessen av aluminiumtuber i högre grad kommer att automatiseras.

– Vårt mål är att växa som bolag och det medför flera utmaningar. Investeringarna i aluminiumproduktionen känns helt rätt. Det är ett rent material utan tillsatser. Något som gör att tuberna enkelt går att återvinna vilket gör dem hållbara miljömässigt. Vi ser stora möjligheter att nå nya marknader där man tidigare inte använt aluminiumtuber, säger Johan Törner, ny tillförordnad vd på Emballator Tectubes.

En investering är införandet av IoT i produktionen. IoT innebär att man med hjälp av olika givare kan övervaka processen. Det gör att det går att se temperaturer, lacknivåer i hinkar och räkna antalet producerade tuber. Den styr även per automatik de olika processerna.

– IoT är ny och obruten mark och här finns stora möjligheter till att vara innovativ och hitta effektiviseringar. På sikt kommer även införandet av olika typer av robotar och styrsystem bli en del i automationsprocessen, säger Johan Törner.