Konjunkturläget i Västsverige fortsatt stabilt

Antalet utrikesresenärer från Landvetter ökar. Foto: Swedavia

Sveriges ekonomi håller på att mattas av men i Västsverige är konjunkturläget fortsatt stabilt och flera indikatorer antyder nu att den förväntade nedkylningen avstannat.

– Antalet varsel under årets två sista månader var betydligt lägre än under de två föregående. Dessutom var antalet konkurser i december det lägsta på hela året. Vi förväntar oss inget ras i den västsvenska konjunkturen utan ser fram emot ett stabilt ekonomiskt läge i regionen, kommenterar Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé.

  – Riksbankens beslut att höja reporäntan indikerar att även de bedömer att ekonomin befinner sig i någon form av normalläge, säger Johan Trouvé.

Siffror från Swedavia stärker bilden av ett Västsverige som står emot när konjunkturen viker i andra delar av landet, inte minst i huvudstadsregionen. Under 2019 ökade antalet utrikesresenärer från Landvetter samtidigt som det totala antalet utrikesresenärer från Swedavias flygplatser minskade.

  – Vi har en hög andel exportföretag och en stark besöksnäring i Västsverige. Det innebär att god internationell tillgänglighet och därmed att Landvetter flygplats är oerhört viktig för vår region. Att utrikesresandet ökar indikerar att såväl export- som besöksnäringen går relativt starkt, säger Johan Trouvé.