Stora Enso investerar i biobaserad förpackningsplast

Stora Enso investerar 9 miljoner euro i en pilotanläggning. Foto: Stora Enso

Stora Enso investerar 9 miljoner euro i byggnationen av en pilotanläggning för att möjliggöra produktion av biobaserad plast som barriärskydd för transparenta förpackningar. Pilotanläggningen kommer att konvertera växtbaserade sockerarter till den förnybara beståndsdel som krävs för att tillverka PEF, en biobaserad plast främst riktad mot mat- och dryckesindustrin. Pilotanläggningen kommer att förläggas vid Stora Ensos bruk i belgiska Langerbrugge.  

Investeringen i biobaserade kemikalier stärker Stora Ensos möjligheter att ersätta fossilbaserade material med förnybara och återvinningsbara alternativ. Pilotanläggningen kommer att fokusera på att utveckla en kostnadseffektiv process för tillverkning av FDCA, furandikarboxylsyra, från sockerarter. FDCA är en viktig beståndsdel i det biobaserade barriärmaterialet PEF, polyetylenfuranoat. Utöver att materialet är förnybart möjliggör PEF:s goda barriäregenskaper samt mekaniska och termiska kvaliteter helt nya förpackningslösningar, såsom mindre behållare för drycker som läsk och juice. 

– Biobaserade material är av allt större intresse inom förpackningsvärlden då företag vill ha förpackningar med hög material- och hållbarhetsprestanda, säger Markus Mannström, Executive Vice President på Stora Ensos division Biomaterials.

– Med den här pilotanläggningen fortsätter vår långsiktiga satsning på forskning och utveckling för att kunna förse nya marknader med innovativa, förnybara lösningar som ersätter fossilbaserade material. Vi tror att innovation möjliggörs genom samverkan. Därför ser vi fram emot att utöka vårt samarbete inom biobaserade kemikalier, avslutar Markus Mannström.

Stora Ensos pilotprojekt syftar till att validera den kemiska processen och utveckla testmaterial som ska öka insikterna kring behov och efterfrågan på marknaden. Pilotanläggningen kommer till en början att använda industriellt tillgänglig fruktos för att producera högvärdiga kemikalier och material för applikationstester. I framtiden är målet att kunna köra processen med sockerarter från virke och annan biomassa som inte används i livsmedel.

Stora Ensos anläggning i Langerbrugge är ett av de största pappersbruken i världen och producerar årligen mer än 540 000 ton återvunnet tidnings- och journalpapper. Produktionen är helt baserad på återvunnet papper. Pilotanläggningen kommer inte att påverka brukets pappersproduktion.