Luleå tekniska universitet ska forska på robotik och AI

Luleå tekniska universitet inrättar nytt forskningsområde. Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet inrättar ett nytt forskningsämne: robotik och artificiell intelligens. Ämnet robotik och artificiell intelligens syftar till att utveckla nya robotsystem med fokus på avancerad autonomi för att förbättra robotars förmåga att interagera med omgivning och människor under utförandet av specifika uppgifter.

Enligt Jonas Ekman, prefekt vid Luleå tekniska universitets Institution för system- och rymdteknik, är etablerandet av det nya ämnet av stor betydelse.

– Vi har framgångsrikt bedrivit forskning inom det här området i flera år. Nu kraftsamlar vi och understryker därmed ämnets betydelse, säger Jonas Ekman.

– Det här är ett ämnesområde som växer, såväl nationellt som internationellt. Robotik och artificiell intelligens har till exempel identifierats av Europeiska kommissionen som ett av de viktigaste ämnesområdena i den kommande forskningssatsningen Horizon Europé 2021–2017.

Precis som universitetets tidigare forskning inom robotik och AI kommer det nya ämnets forskningsprofil vara tillämpningsinriktad. Autonoma fordon, industriell robotik och automation och inspektionsrobotik är några exempel på aktuella applikationsområden som kommer vara relevanta för forskningsämnet.

Tillförordnad ämnesföreträdare är George Nikolakopoulos, professor i reglerteknik.