SAAB utvecklar ny avancerad störkapsel mot elektronisk attack

Ska skydda flygplan från att upptäckas av radar. Foto: SAAB

Saab har genomfört de första flygproven med en ny avancerad störkapsel för elektronisk attack, Electronic Attack Jammer Pod, EAJP. Under flygningen testades kapselns gränssnitt mot flygplanets hård- och mjukvara, samt styrning och övervakning från kabinen.

Syftet med den nya kapseln är att skydda flygplan från att upptäckas av radar, genom att använda sofistikerade störfunktioner som blockerar fiendens förmåga att attackera. Den första flygningen är en viktig milstolpe i utvecklingen av den nya störkapseln.

Saab vässar nu sin förmåga inom området elektronisk attack och den nya kapseln är en central del i den utvecklingen. Den är ett starkt komplement till den förmåga inom elektronisk attack som redan finns på Saabs nya stridsflygplan Gripen E/F och utgör en del av systemet för elektronisk krigföring som finns ombord. Den nya kapseln ingår i Arexis, Saabs nya familj av lösningar för elektronisk krigföring.

– Vi genomförde flygproven med ett Gripenplan och den nya störkapseln är en viktig del i utvecklingen av vår nya förmåga inom elektronisk attack, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Elektronisk krigföring omfattar också egenskydd, där systemen passivt upptäcker fientliga radarsystem och missiler och skyddar plattformen genom störning och fällning av så kallade facklor och remsor. Offensiv elektronisk krigföring, som även kallas elektronisk attack, innebär att aktivt skicka ut signaler som stör sensorerna i attackerarens luftskyddsystem så att det inte längre utgör ett hot.