Sectra tar order på IT-lösning för medicinsk bildhantering i Holland

Universitetssjukhuset Groningen lägger order hos Sectra. Foto: Sectra

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra har tecknat ett femårigt avtal med det holländska universitetssjukhuset Groningen, UMCG. Avtalet avser en helhetslösning för medicinsk bildhantering och kommer innebära att vårdgivarens bildhantering konsolideras till ett system. Det möjliggör effektivare åtkomst och förbättrat samarbete kring medicinska bilder samtidigt som det sänker kostnader och arbetsbelastning för IT-avdelningen.

– För oss var det prioriterat att välja en skalbar lösning med hög systemtillgänglighet och som integrerar väl med kringliggande IT-system. Det var också viktigt med en lösning som utvecklats med hänsyn till cybersäkerhet och för att effektivisera arbetsflödena. Vi delar Sectras vision om en IT-lösning för all medicinsk bildhantering och ser fram emot att jobba tillsammans för att bli effektivare och i slutändan ge än bättre sjukvård till våra patienter, säger Jan Joost van Walsum, chefsarkitekt på universitetssjukhuset Groningen.

Sectras helhetslösning kommer initialt inkludera radiologi, nuklearmedicin och kardiologi för att sedan omfatta all medicinsk bildhantering på UMCG. Genom integration med vårdinformationssystemet Epic Radiant och Cupid ger lösningen en komplett överblick av patienten och underlättar samarbetet kring medicinska bilder och information över de olika avdelningarna på sjukhuset. UMCG kommer även använda Sectras leverantörsneutrala AI-plattform för att integrera bildanalysverktyg baserade på artificiell intelligens. 

Kontraktet signerades under oktober 2019 och inkluderar det leverantörsneutrala multimediaarkivet Sectra VNA och lösning för att hantera medicinska bilder, Sectra PACS. Lösningen kommer att hantera cirka 275 000 radiologiundersökningar och 10 000 kardiologiundersökningar per år.