Ariya Finergy förvärvar produktionslina i Kenya

Ariya Finergy tecknar avtal med Absolicon om förvärv av produktionslina för solfångarr. Foto: Absolicon

Ariya Finergy Limited har tecknat ett ramavtal med Absolicon om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Kenya. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till 40–50 miljoner kronor plus månatlig licensavgift om 4 procent och försäljning av komponenter. I juni tecknades ett liknande avtal i Sydafrika.

Absolicon har arbetat i Kenya sedan 2017, då främst i vårt projekt riktat till teindustrier. Nordic Climate Fund, NCF, har beviljat 500 000 Euro för att Absolicon skall demonstrera solfångartekniken i regionen Kericho i samarbete med det kenyanska företaget Tealand.

Genom kontakter med Kenya Association of Manufacturers har Absolicon kommit i kontakt med slutkunder och energiföretag för att skapa ett starkt team kring en första produktionslina i Kenya. Tealand har mycket goda kontakter i teindustrin och kapacitet både att installera solfångare och att genomföra drift och underhåll. De är teknikleverantör och huvudparter i vårt teprojekt.

Det företag som nu efter kontakter med industrikunder skriver ramavtal med Absolicon om förvärv av en produktionslina är företaget Ariya Finergy Limited, Ariya, som arbetar med förnyelsebar energi till industrier. Ariya arbetar även med innovativa finansieringslösningar, något som Absolicon ser som en nyckel till snabb tillväxt.

Ariya Finergy Limited är ett helägt dotterbolag till Ariya Capital Group, som utvecklar och investerar i ren och förnybar energi i Afrika söder om Sahara. Gruppen verkar från kontor i Kenya, Namibia, Mauritius, London och Kanalöarna.