Saab tecknar kontrakt med finska Försvarsmakten

Saab får Squadron 2020-beställning från Finland. Foto: SAAB

Saab har tecknat kontrakt med finska Försvarsmaktens logistikverk och fått en beställning på leverans och integration av ledningssystem till finska marinens nya fartyg i Pohjanmaa-klassen, inom ramen för programmet Squadron 2020.

Finska regeringen offentliggjorde den 19 september att Saab blivit valt som leverantör. Orderbeloppet är 412 miljoner Euro och kontraktsperioden är 2019-2027. Finska varvet RMC Defence ska konstruera de nya korvetterna mellan 2022 och 2025. Fartygen beräknas vara i full drift under 2028.

Vi är stolta över att Finland har valt Saab för att leverera och integrera ledningssystem till de nya korvetterna. Saab har en lång historia i Finland och Squadron 2020-kontraktet innebär att vi ytterligare ökar vår närvaro i Finland och fördjupar vår relation med Finland i många år framöver, säger Saabs vd Micael Johansson.

Kontraktet omfattar bland annat Saabs ledningssystem 9LV och radarsystemen Sea Giraffe 4A med fasta paneler och Sea Giraffe 1X. Även kommunikationssystemet TactiCall och vapenstationen Trackfire ingår i kontraktet.

– Detta blir världens modernaste och mest avancerade korvetter, med banbrytande teknisk förmåga genom bland annat stridsledningssystemet 9LV och radarsystemen Sea Giraffe 4A och Sea Giraffe 1X, fortsätter Micael Johansson.

Saab kommer att utföra arbetet i Sverige, Finland, Danmark, Australien och Sydafrika.