Småföretagare kläms mellan nya regelverk

Omfattande regelverk administrativ börda för småföretagare. Arkivbild

Det införs ständigt nya lagar och regler som företagare måste förhålla sig till och applicera på sina verksamheter. För stora bolag är det sällan ett problem, men för småföretagare kan det innebära dyra komplikationer.

– För en företagare som sköter all sin verksamhet själv kan nya regler bli både kostsamt och vara extremt tidskrävande, något som riskerar att gå ut över kärnverksamheten, säger Mats Eriksson, styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund.

Alla som driver företag idag känner till den snåriga djungeln av regelverk och olika lagar som ska följas. Det kommer dessutom nya regler varje år som ska tillämpas och implementeras, med nya avgifter och olika tillstånd som måste sökas på nytt. Mats Eriksson, som bland annat driver initiativet "En företagares vardag" med syftet att synliggöra företagare och deras utmaningar, har stött på många företagare runt om i landet som upplever att flera lagar och regler är omöjliga att förstå. Samtidigt tar myndigheter heller inte alltid hänsyn till om någonting råkar bli fel. I teorin finns det idag ett enkelt system med regler i Sverige: Riksdag och regering tar fram de de lagar som företag måste följa och företagare följer de fastställda lagarna. Verkligheten ser dock annorlunda ut.

– Många företagare känner inte ens till alla regler som ska följas, och en del har inte kunskapen som krävs för att förstå innebörden av reglerna, som allt som oftast är formulerade på ett väldigt högtravande och byråkratiskt språk. De flesta företagare jag möter upplever en otrolig uppgivenhet. Du kämpar för att göra rätt men minsta lilla fel kan straffa dig hårt, säger Mats Eriksson.

Bara under 2019 har hittills ett tiotal nya lagar som berör företagare införts. Ett exempel är den nya tobakslagen som trädde i kraft 1 juli. Lagen innebär rökförbud på ett flertal nya platser, men också att butiksägare runt om i Sverige måste söka nya tillstånd från kommunen för att få fortsätta sälja tobak. Mats Eriksson menar att en sådan process kan innebära en ekonomisk katastrof för den lilla handlaren, som måste betala dyrt för att få tillbaka sitt tillstånd.