Orderingången minskar för svensk teknikindustri

Orderingången minskar jämfört med andra kvartalet. Foto: Teknikföretagen

– Årets tredje konjunkturbarometer återspeglar det som övrig internationell konjunkturdata visat hittills under 2019. Affärsläget mattas av allt mer. De positiva signalerna lyser med sin frånvaro säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i en kommentar till undersökningen.

– Sammantaget minskar orderingången jämfört med andra kvartalet. Andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande och efterfrågan på arbetskraft har avtagit under första halvåret i år vilket fortsatt under tredje kvartalet, om än från hög nivå. Orderingången minskar i hög omfattning för andra kvartalet i rad för maskinindustrin, helt i linje med klart sämre global efterfrågan på investeringsvaror. Detta återspeglas också för leverantörer till maskinindustri, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

– Oroväckande är också ett klart sämre affärsläge för leverantörer till fordonsindustrin. Här spelar bara pågående handelskonflikter eller andra politiska ingrepp en mindre roll. I stället är det främst en traditionell avmattning i den cykliska långsiktiga efterfrågan på motorfordon som ligger bakom förloppet, säger Mats Kinnwall.

Undersökningen omfattar uppgifter från 524 företag med en sammanlagd försäljning på 759 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 81 procent säljs på export.