Stor satsning på fordonsforskningen

Foto: Volvo

Sveriges regering har tagit ett beslut om att fortsätta stöda fordonsindustrins program Fordonsstrategisk Forskning och Innovation. Både stat och industri satsar 450 miljoner var för att stimulera fordonsforskningen. Bägge parter är överens om att det är viktigt för industrins framtida konkurrenskraft.

- Detta är en långsiktig satsning för att skapa förutsättningar för vår fordonsindustri att kunna utvecklas och stanna i Sverige. Fordonsindustrin är i många avseenden en föregångare inom tillverkningsindustrin och kunskap som utvecklas här sprids till andra områden som därmed indirekt drar nytta av de statliga satsningarna, säger näringsminister Annie Lööf, i Näringsdepartementets pressmeddelande.

Beslutat omfattar även ett uppdrag till myndigheterna om att genomföra en satsning på trafiksäkerhetssystem för fordon. Fordonsindustrin överväger att etablera testanläggningen ASTA, Active Safety Test Area, för att utveckla kunskapen inom säkerhet och miljö.

- Med ASTA-anläggningen skulle forskningssatsningen om aktiva säkerhetssystem ges ytterligare möjligheter att befästa Sveriges ledande position i världen när det gäller trafiksäkerhet vilket naturligtvis också gynnar svenska biltillverkare, säger Annie Lööf, i pressmeddelandet.