Ny rymd-organisation invigs i Sverige

Foto: Nasa

Nu invigs Nordens första organisation för startup-bolag som använder rymdtekniska lösningar för tekniska lösningar för tekniska problem på jorden, eller tvärtom. European Space Agency, ESA, och Rymdstyrelsen initierar satsningen, som går under namnet ESA BIC Sweden. Företagsinkubatorerna Uppsala Innovation Centre, Arctic Business Incubator i Luleå och Innovatum i Trollhättan kommer att styra organisationen.

– Vi ser fram emot att kunna etablera Nordens första rymdinkubator tillsammans med ABI i Luleå och Innovatum i Trollhättan. Vi ser en stor nytta med att innovativ rymdteknik i större utsträckning kan appliceras i mer samhällsnära produkter. Som rymdinkubator kommer vi att kunna bidra till att fler tillväxtföretag, med nya produkter baserade på rymdteknik, kan utvecklas i Sverige, säger Per Bengtsson, vd på Uppsala Innovation Centre, i ett pressmeddelande.

– Vi är duktiga på rymdteknik i Sverige och har potential att få fram fler företag med rymdkoppling. Den här satsningen ska stimulera fler forskare, ingenjörer och små företag att förädla och förverkliga sina affärsidéer. Genom att stödja innovation vill vi på sikt skapa fler arbetstillfällen, säger Olle Norberg, generaldirektör vid Rymdstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Maximalt kommer 50 000 euro att delas ut per startup och pengarna får endast användas till licenser, patentskrivning, prototyper, produktutveckling samt för validering i testbäddar och liknande. Även kontorsplats kommer erbjudas, liksom tillgång till tekniskt stöd, affärsrådgivning och tillgång till internationella nätverk.