Algprojekt för vision om noll koldioxidutsläpp

Foto: Cementa

Kan Östersjöns alger bli en tillgång mot klimatförändringar och övergödningen av Östersjön? Det tror Cementa och Linnéuniversitetet som samarbetar i ett forskningsprojekt kring Östersjöns alger och hur dessa kan bli en del av lösningen för att nå visionen om noll koldioxidutsläpp till 2030.

Cementindustrin står för mellan tre och fem procent av världens nettoutsläpp av koldioxid vilket är en av anledningarna till att Cementa formulerat en vision om noll koldioxidutsläpp till 2030. Cementtillverkningen ger stora mängder rökgaser med koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Tanken med algprojektet är att direkt ur havsvatten utvinna små encelliga alger, som sedan växer och frodas i spillvärmen från cementugnarna genom att ta upp koldioxid från rökgaserna och närsalter från avloppsvatten. Den biomassa som blir kvar kan antingen bli industriråvara eller användas till biogas eller biodiesel.

– Vi studerar flera olika metoder för att minska våra koldioxidutsläpp. Algodling är ett intressant alternativ där vi lokalt och kostnadseffektivt kan se i vilken skala det är möjligt att binda koldioxiden i alger, säger Stefan Sandelin, chef Forskning och Utveckling på Cementa.

Algprojektet pågår idag på Linnéuniversitet och planeras fortsätta under våren 2014 på Cementas Degerhamnsfabrik på Öland.