Kartlägger av miljöbovar

Foto: SGU

Under augusti månad kartlägger SGUs geologer förekomsten av sulfidjordar i Västerbottens kustland. I områden där dessa jordar förekommer påverkas vattenkemin i vattendragen periodvis mycket negativt. Höga metallkoncentrationer och lågt pH kan då i vissa situationer leda till fiskdöd.

Sulfidjordar är finkorniga sediment som bildats på Östersjöns botten efter den senaste istiden. Jordarna är ofta svartfärgade av sulfidmineral. Så länge sulfidjordarna befinner sig under grundvattenytan är de stabila och har ingen påverkan på den omgivande miljön. Om sulfidhaltiga jordar däremot exponeras för luftens syre, oxiderar sulfidmineralen. Då sjunker markens pH-värde kraftigt och vissa av dess metaller blir lättrörliga. De jordar som då bildas kallas sura sulfatjordar. De är bland de mest miljöskadliga jordarna i världen.

Även om sulfidjordarna bildades utan påverkan av människan så är det ofta människans aktiviteter, exempelvis dikning och andra utgrävningar, som ledar till att jordarna exponeras för syre och därmed påverkar miljön negativt. Sulfidjordarna är ofta näringsrika och lämpliga som jordbruksmark. För att möjliggöra uppodling har därför grundvattenytan på många platser sänkts, man har dikat ur, med följd att det i stället har bildats sura sulfatjordar. Även schaktning i samband med byggande, exempelvis vid vägbyggen, kan leda till att sulfidjordar exponeras för syre. För att undvika aktiviteter som bidrar till att sulfidmineralen oxiderar, med följd att metaller och syra frigörs, är det därför viktigt att man känner till var de sulfidhaltiga jordarna förekommer. 

Även i Finland finns stora områden med sulfidjordar och där har metall- och syraläckage periodvis orsakat stora problem med fiskdöd i kustvattnen. Där har man kunnat visa att utsläppen av vissa metaller från sura sulfatjordar är större än från hela Finlands industri. Därför arbetar Finlands geologiska undersökning sedan ett par år tillbaka med att kartlägga dessa jordar.

Vad gäller Sverige finns det beräkningar som säger att vi har ungefär hälften så stor areal av dessa jordar här som i Finland. Vi använder likartade metoder för att kartlägga sulfidjordarna, vilket innebär att data från Sverige och Finland blir jämförbara. Resultaten från dessa undersökningar kan i framtiden användas vid olika typer av samhällsplanering.