En av de största leveranserna någonsin – fem presshärdningslinjer till Fiat från AP&T

Foto: AP&T

Allt fler fordonstillverkare väljer att använda presshärdade detaljer i sina bilar för att minska vikten och öka säkerheten. En av dem är Fiat, som installerade sin första presshärdningslinje vid produktionsanläggningen i Cassino, Italien redan för fyra år sedan. Idag har man fem presshärdningslinjer – alla från AP&T.– Det här är en av de största leveranser vi någonsin gjort till en fordonstillverkare. Den erfarenhet vi fått under de här åren är oerhört värdefull för vårt fortsatta arbete med att utveckla presshärdningstekniken, säger Per  Josefsson, global försäljnings- och servicechef på AP&T.Fabriken i Cassino är en av Fiats fem italienska anläggningar med cirka 4 000 anställda och en produktionskapacitet på omkring 1 400 bilar per dygn. Här produceras bland annat Fiat Bravo, Alfa Giulietta och Lancia Delta. Eftersom Cassinofabriken är den enda av Fiats anläggningar som tillverkar presshärdade detaljer utgör den också en viktig kugge i hela koncernens industristruktur.– I Cassino gör vi presshärdade detaljer inte bara för de bilmodeller som produceras här, utan också för sådana som tillverkas vid våra övriga anläggningar i Italien, berättar Aldo Balsamo, som är chef för Cassinofabrikens pressverkstäder.

Presshärdningen gör det också enklare och billigare att integrera material med olika egenskaper, för att till exempel förstärka vissa partier i karossen. I slutet av 2013 kommer Cassinofabriken att börja tillverka presshärdade detaljer till ytterligare två nya bilmodeller, och sannolikt blir det ännu fler framöver. Om andelen presshärdade detaljer kommer att öka ytterligare från dagens nivå avgörs av materialutvecklingen.

– När man introducerar en ny teknik ställs man alltid inför nya utmaningar. Men i stort är vi entusiastiska inför möjligheterna med presshärdning och för varje erfarenhet vi får lär vi oss vad som kan förbättras. Det är en resa som vi gör tillsammans, Fiat, AP&T och Sofir, säger Aldo Balsamo.

– Att tillsammans med en av Europas största biltillverkare få skapa en så omfattande produktionslösning från grunden är ett stort förtroende. Samarbetet med Fiat har varit fantastiskt givande och stärkt både Fiat och AP&T, säger Per Josefsson på AP&T.