Permanova Lasersystem tecknar betydande order

Foto: Permanova

Ordern som Permanova Lasersystem tagit hem gäller en robotiserad lasersvetsstation, där fördelarna för kunden är att lasersvetsning ger starka och täta svetsar vid hög svetshastighet. Det innebär också minimala deformationer, det vill säga inget riktarbete efteråt.

Kvaliteten och produktiviteten blir hög vilket givetvis ökar lönsamheten. – Ordern är återigen ett kvitto på att våra kunder uppskattar den erfarenhet och kompetens som över 170 levererade lasersystem under mer än 25 års verksamhet gett. Projektets storlek och komplexitet ställer krav på både lyhörd, kunnig teknisk försäljning och projektledning. Det är tack vare våra engagerade, innovativa teknikers kundfokus, som ordern överhuvudtaget blev möjlig, konstaterar Permanovas vd Ulf Sandström i ett pressmeddelande.

Lasersvetsning kan delas in i två typer av svetsning: nyckelhålsvets och värmeledningssvets. Vid värmeledningssvets – smältsvets – hettar laserstrålen översidan på materialet, varpå värmen leds ner i materialet och skapar inträngning av svetsen. Fördelen jämfört med konventionella svetsmetoder är att det är enklare att uppnå en hög ytfinish på svetsen.

Vid nyckelhålsvetsning skapar den högintensiva laserstrålen ett plasmahål in i materialet och en liten del av materialet förångas. Detta ger en djup och snabb svets, med minimal värmepåverkan av grundmaterialet, och därmed minimalt med termiska spänningar och deformationer i detaljen.