Robot reparerar träpallar

En Motomanrobot från Yaskawa demonterar träpallar under vatten med den unika Aqua Klippa.

Digital inspektionsenhet identifierar trasiga delar

CHEP satsar kraftigt på automatisering med målet att införa förstklassiga säkerhetsnormer och leverera en konstant pallkvalitet till sina kunder. CHEP har nyligen tecknat ett treårigt ramavtal med Yaskawa Nordic på över 60 enheter av robotiserad palldemontering.

Yaskawa Nordic har under lång tid arbetat med att utveckla robotstationer för demontering pallar med hjälp av Motoman-robotar och ”Klippa” palldemontering. Denna robotlösning ger inte bara en högre produktionsnivå utan också en säkrare arbetsmiljö, en jämn pallkvalitet och mindre risk för vibrationsskador. Det är ett automatiserat system där en digital och innovativ inspektionsenhet identifierar de delar av pallen som behöver tas bort, och roboten gör resten.

– CHEP har använt Yaskawa Nordic som officiell global affärspartner i alla projekt som rör utveckling av pallreparation som t.ex Klippa palldemontering och pallspiksystem, säger Dapo Oke, Senior Director, Global Process Engineering på CHEP. Med mer än 40 system levererade har vi varit mycket framgångsrika i Europa, och nu ser vi fram emot en robotisering av Nordamerika också.

– Sedan 2012 har CHEP och Yaskawa framgångsrikt samarbetat med att ta fram automatiserad pallutrustning i Europa. Det är nu rätt tillfälle att tillsammans växla upp och rulla ut samma kunskap och erfarenhet i Nordamerika, avslutar Fernando Rodriguez, Senior Vice President Global Process & Product Supply på­­­ CHEP.