Startar labb för materialanalyser

Foto: Gnosjö Automatsvarvning

Gnosjö Automatsvarvning investerar miljonbelopp

Gnosjö Automatsvarvning investerar miljonbelopp i ett labb för materialanalyser. Det gör dem först i Sverige i sin bransch att satsa på materiallära i så stor utsträckning. 

– Vi har inte hört om någon annan. Materialet vi använder idag håller en hög kvalitet produktionsmässigt men vi ser för stora variationer som påverkar vår effektivitet. Det vill vi göra något åt, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.

Gnosjö Automatsvarvning, som är specialiserade på svarvning av komplexa detaljer, jobbar framförallt med olika stålvarianter men även en hel del med mässing. Grundämnena i materialet ligger alltid inom ramen för materialspecifikationen, men det finns avvikelser som kan påverka verktygen i maskinerna negativt. Något som många inom branschen har märkt av men inte gjort något åt enligt Jens Ringborg, renhetsansvarig på Gnosjö Automatsvarvning och huvudansvarig för satsningen:

– Det enda vi själva har gjort hittills är att klaga och byta verktygen oftare. Man har helt enkelt accepterat det. Med en materialanalys kan vi undersöka materialet i mikroskop för att hitta avvikelser genom att jämföra egenskaperna i det bättre och det sämre materialet.

Tanken är att bygga upp en kunskapsbank för att lära sig mer om materialen. På så vis kan de styra processen bättre och bevara verktygen i maskinerna längre genom att alltid välja det material som är bäst för både produktion, maskin och slutresultat.

– Det handlar delvis om att öka vår egen produktivitet, men som i allt annat vi gör är hållbarhet och miljön ett stort fokus för oss. Om materialet är dåligt slits verktygen och då blir det mer skrot. Det vill vi undvika, säger Linda Fransson.  

Företaget hoppas kunna genomföra och utveckla det här tillsammans med sina leverantörer som de redan har en bra relation till. 

– Drömscenariot är att vi tillsammans med våra leverantörer kan analysera och föra diskussioner kring det här under några år, för att sedan landa i tillräckligt tydliga riktlinjer som hela branschen kan ta del av. Men vi kan såklart inte garantera vad vi kommer få ut av det – det vet man aldrig när man testar något som ingen annan har gjort innan, säger Linda. 

Och det är inte första gången som Gnosjö Automatsvarvning slänger sig in i något nytt och outforskat. Företaget har skapat sig ett rykte för att vara banbrytare inom sin bransch. 

– Jag har aldrig hört om någon som har gjort det här innan, framförallt inte någon som håller på med skärande bearbetning. Men det har alltid varit viktigt för oss att driva utvecklingen framåt och våga testa för att hitta nya bättre tillvägagångssätt. Det är en stor del av oss och vår identitet, avslutar Linda.