Svenskarna och internet 2018

Graf: Internetstiftelsen

Många svenskar har inte tillgång till Internet

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för utvecklingen av internet. IIS ansvarar för internets svenska toppdomän .se samt driften av toppdomänen .nu. Nu släpper IIS rapporten ”Svenskarna och internet 2018". ”Svenskarna och internet” är en av Sveriges största individundersökningar om internetanvändning och innehåller siffror om hur digitaliseringen påverkar både samhället och internetanvändarna.

Det mesta i "Svenskarna och Internet 2018" följer förväntade mönster. Internetutbredningen fortsätter att öka, e-handel och Bank-id likaså, liksom att IoT för hemmabruk, inte minst när det gäller röststyrning. E-post har legat kring 95 procents användning sedan 2007 samtidigt som rapporten talar om att yngre överger e-post för chattar och andra media.

Den stora förändringen är som väntat vad gäller sociala media. Där finns en markant ökning som förväntas fortgå. Rapporten visar också att en stor del äldre, det kan röra sig om upp till en miljon svenskar, inte har tillgång till Internet. Det kan röra sig om okunskap men också om bristande infrastruktur.