Tysk industri välkomnar mötet mellan Merkel och Putin

Foto från ett tidigare möte i Kreml i Moskva. Foto: Ryska presidentens pressavdelning

Angela Merkels möte med Vladimir Putin på lördag den 18 augusti om de tysk-ryska relationerna är enligt tyska industrikretsar en positiv signal, skriver tidningen Handelsblatt.

Tyska förbundsregeringen har upprepade gånger gjort klart att Ukraina, trots bygget av den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 genom Östersjön, måste förbli ett viktigt transitland för gas.

 - Utbytet mellan Tyskland och Ryssland har ökat betydligt under de senaste månaderna. Det här är en uppmuntrande utveckling, sade Wolfgang Büchele, ordförande för den tyska Industriförbundets öst-europakommitté nyligen.

​​​​​​- Men en sann normalisering av de bilaterala förbindelserna kommer bara efter en lyckad fredsprocess i östra Ukraina", sa han.

Büchele uttryckte hoppet att det finns fler signaler och förslag från den ryska sidan.

Det skulle kunna öppna en bra möjlighet till en ny positiv agenda i de europeisk-ryska relationerna.

​​​​​​​​​​​​​​- Endast de som pratar med varandra kan lösa problem och gemensamt genomföra nya projekt.

Han sa att det var uppmuntrande att Ryssland var redo att fortsätta med gasleveranserna genom Ukraina, och att de redan var engagerade i konstruktiva förhandlingar.

Tyska Industriförbundets Öst-europakommitté fruktar dock att tyska företag kommer att påverkas negativt av de senaste amerikanska sanktionerna mot Ryssland. Detta gäller särskilt för deltagare i Nord Stream 2.

Den tysk-ryska handeln föll kraftigt under fyra år fram till 2016. Trenden vände år 2017 och den tyska exporten till Ryssland växte igen med en femtedel till nästan 26 miljarder euro. Handelsvolymen uppgick till 57 miljarder euro år 2017.