Arbetslösheten fortsätter att minska

Foto: Pixabay

Minskar i alla län

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar en fortsatt stark arbetsmarknad med sjunkande arbetslöshet i samtliga län. I slutet på juli var arbetslösheten 6,9 procent, jämfört med 7,3 procent för ett år sedan. Det är dock skillnader i arbetslöshet mellan olika delar av landet, från 4 procent i Gotlands län till över 9 procent i Gävleborg, Södermanland och Skåne. Det är totalt 17 000 färre arbetslösa än för ett år sedan.

– Jobben fortsätter att växa fram på bred front och vår senaste prognos visar att högtrycket på svensk arbetsmarknad består även nästa år. Utbildade inom hälso- och sjukvård, pedagogik, data och IT eller bygg är extra eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetslöshetsnivån bland utrikes födda har minskat från 21,8 till 19,9 procent på ett år. Samtidigt har arbetslösheten bland inrikes födda gått ned från 3,9 till 3,6 procent. Totalt var 198 000 utrikes födda och 141 000 inrikes födda inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i juli.

– Arbetslösheten minskar tydligt bland både inrikes och utrikes födda, men det är fortfarande stora skillnader i arbetslöshet. För att fler nyanlända ska få jobb är utbildning och subventionerade anställningar viktiga, säger Andreas Mångs.

Antalet anmälda varsel ligger kvar på historiskt låga nivåer. I juli anmäldes 2 300 varsel om uppsägning jämfört med 3 300 för ett år sedan.