Regeringen flyttar hem industriproduktion till Sverige

Foto: Pixabay

Satsar 20 miljoner kronor för 2018 och 2019

Regeringen har som ambition att Sverige ska vara världsledande inom innovativ och hållbar industriell produktion av varor och tjänster. Just nu är industrins investeringar i Sverige rekordhöga och för att stödja denna utveckling tog regeringen idag beslut om två nya uppdrag till Tillväxtverket. Det första uppdraget innebär att Tillväxtverket ska stärka förutsättningarna för företag att industrialisera och tillverka nya produkter i Sverige. Det andra uppdraget ger Tillväxtverket ytterligare möjligheter att underlätta industrins och industrinära tjänsteföretags kompetensförsörjningsarbete.

– Svensk industri fortsätter att investera tungt i Sverige och många företag flyttar också hem produktion hit igen. Detta är en utveckling som jag vill stödja. Dels för att göra det enklare för företag som har en produkt som de vill tillverka, att hitta industri i Sverige som kan tillverka den – så slipper de förlägga produktionen på andra sidan jorden. Och dels för att stärka industrins kompetensförsörjning, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Tillväxtverket får i uppdrag att stärka förutsättningarna för företag att industrialisera och tillverka nya produkter i Sverige. Uppdraget riktar in sig på att underlätta för företag som har eller håller på att utveckla en produkt som ska tillverkas, så att de kan hitta aktörer i Sverige som kan stå för tillverkningen.

Huvuddelen av uppdraget består i att fördela medel till projekt hos aktörer som sammantaget kan främja delmålen ovan. Inledningsvis ska även en kartläggning genomföras av befintliga initiativ för att synliggöra eller matcha utbud och efterfrågan på tillverkningskapacitet.

Inom ramen för uppdraget får Tillväxtverket totalt 20 miljoner kronor för 2018 och 2019. Slutredovisning av uppdraget ska ske till Näringsdepartementet senast den 30 april 2020.