Additiv tillverkning visas upp på Underhållsmässan

Foto: Pixabay

3D tekniken gör sitt intåg i underhållsbranschen

Länge var 3d-skrivarteknik, eller additiv tillverkning, enbart en teknik för att ta fram prototyper. Nu har något hänt. Additiv tillverkning har blivit ett kostnadseffektivt sätt att ta fram både reservdelar och verktyg samt serietillverka komponenter. Inom underhåll har användningen av 3d-skrivare än så länge inte kommit långt. Men potentialen är enorm. Några av de främsta vinsterna är ökad tillgänglighet, kostnadsbesparingar och möjligheten att skräddarsy komponenter för specifika behov.

På Underhållsmässan får du chansen att lära dig mer om den spännande tekniken och hur den används. I montern Additiv Tillverkning samlar vi fyra utställare som har med lösningar för utskrifter i plast eller metall, digitalisering, 3d-scanning och kvalitetssäkring. Den tredimensionella tekniken började utvecklas redan på 1980-talet. I början för att, experimentellt, att ta fram prototyper till nya produkter. Till att under de senaste fem, sex åren bli ett oumbärligt led i produktutveckling och tillverkning inom de flesta branscher.

I takt med att additiv teknik har förfinats har den också börjat ta plats i allt fler produktionsanläggningar. I första hand för att ersätta utslitna maskindelar men också för att tillverka helt nya produkter. AM, Additive Manufacturing, är den engelska benämningen på tillverkningsmetoden, som just nu växer kraftigt. Utvecklingen speglas i en gemensam utställningsyta på Underhållsmässan den 13–16 mars på Svenska Mässan i Göteborg. Här samverkar några av branschens drivande aktörer för att skapa förståelse för den nya tekniken.

3dVerkstan och MLT Maskin och Laserteknik sätter upp en produktionslina där mässbesökare får ta del av ett komplett arbetsflöde för reverse engineering, där MLT står i spetsen med sina handhållna 3d-scannrar från Creaform. Med dessa sker 3d-scanning av reservdel samt en CAD-design och slutligen utskrift i 3d-skrivare.

– Vi kommer också att berätta hur tekniken gör sitt intåg i underhållsbranschen, berättar Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.