Valmet Automotive anställer tusen personer i Nystad

Torsdagen den 8 februari startades produktionen av Mercedes-Benz GLC officiellt som en kontraktsproduktion hos Valmet Automotive i Nystad, Finland. Sedan 2013 har den finska tjänsteleverantören producerat 176 A-klass på uppdrag av Daimler AG. Foto: Valmet Automotive.

Bilfabriken i Nystad i sydvästra Finland blir en av tillverkningsorterna för Mercedes-Benz nya A-klass, vilket innebär att Valmet Automotive anställer tusen nya arbetstagare. I dag jobbar närmare 4 000 personer där.

Rekryteringen blir som intensivast i början på året, enligt uppgifter i tidningen Kaleva. Förutom produktionen av den nya modellen är den snabba omsättningen av personal en orsak till nyrekryteringarna. I januari rycker 70 anställda in i militären, vilket också skapar behov för nya rekryteringar, skriver tidskriften Moottori på sin webbsida.

De flesta jobben finns på verkstadsgolvet, till exempel på svets- och måleriavdelningarna. Även tiotals tjänstemän anställs för produktions-, stöd- och planeringstjänster.

Bilfabriken har förberett sig för det nya produktionsbehovet sedan mars 2017. Förändringarna innebär ökad automatisering av produktionen.

Eftersom produktionen av nya A-klass nu fortsätter i Nystad är det viktigt även för Finland. Den färskaste tullstatistiken visar att fabriken exporterade nästan 55 000 bilar till ett värde av 1,3 miljarder euro under de första nio månaderna i fjol.

Källa: VBL