Utvecklar solenergidriven processutrustning med hjäpl av IoT

Foto: Absolicon

Absolicon inleder samarbete med processföretaget Saravanos Group SARL

Absolicon ha inlett ett samarbete kring Internet of Things med processföretaget Saravanos Group SARL. Syftet är att utveckla solenergidriven processutrustning som integreras i industrier med IoT. Absolicon driver även andra projekt för att utveckla lösningar med IoT och anser att den nya tekniken kommer att ha stor betydelse för solenergisektorn i framtiden.

Saravanos Group SARL i Luxemburg är koncernmoder till flera bolag som utvecklar processutrustning för industrier. De leds av Panagiotis Saravanos, en dynamisk grekisk företagsledare med en plan för hur industriutrustning i framtiden enkelt kan integreras i industrier med hjälp av Internet of Things (IoT).

Planen bygger på Saravanos mångåriga erfarenhet av att leverera processutrustning till multinationella bolag och de problem som traditionellt är förknippade med att integrera ny utrusning i befintliga system. Saravanos har utvecklat ett objektbaserat system där framtagna komponenter enkelt kan återanvändas som byggstenar, en av grundtankarna med IoT.

Detta objektbaserade system kan med fördel även användas för att integrera solenergi i industriprocesser. Våren 2017 installerade Absolicon en pilotanläggning med 44 kvadratmeter solfångare tillsammans med Saravanos i Aten. Anläggningen har besökts av företrädare från flera multinationella bolag som uttryckt stort intresse för tekniken.

Hösten 2017 bildade Saravanos Group ett helägt svenskt dotterbolag, Saravanos Solar++ AB. Bolaget, som har Absolicons vd Joakim Byström i styrelsen, skall integrera Absolicons solfångare med Saravanos industrikunnande och att skapa objektbaserade, solenergidrivna processutrustningar. Varje enhet blir komplett med programvara, loggning, dokumentation, reservdelslistor och hårdvara som med hjälp av IoT enkelt kan kopplas samman och integreras i industrier.

Ett första resultat av detta samarbetet är den order som Saravanos Solar++ AB fått från Colgate Palmolive i Grekland. Solar++ har där fått uppdraget att effektivisera en av kärnprocesserna och ersätta en del av den återstående energin med solvärme. I leveransen till Colgate Palmolive ingår processutrustning från Saravanos Solar++ tillsammans med solfångare från Absolicon.

Under 2018 planerar bolagen att tillsammans ta fram industriutrustning där solfångare integrerats genom IoT och därefter erbjuda dessa till industriföretag i hela världen.