IF Metalls medlemmar utan kompetensutvecklig

Foto: Scx.hu

Två tredjedelar av IF Metalls medlemmar har inte genomfört någon kompetensutveckling under det senaste året

En undersökning utförd av Novus på beställning av IF Metall visar på låg kompetensutveckling bland förbundets medlemmar. Särskilt illa är det för äldre medarbetare i industrin och för kvinnor.

– Industriarbetarna behöver rustas för att kunna ta de nya, mer avancerade jobben som ersätter de gamla. Redan i dag har industrin svårt att få tag i rätt utbildad arbetskraft. En del av lösningen är att lyfta de redan anställdas kompetens, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Undersökningen visar att bara en femtedel anser att de utvecklas i sitt arbete. Hälften säger att de inte utvecklas alls eller i ganska låg grad. Fyra av tio medlemmar tror att det skulle vara svårt att få ett motsvarande jobb någon annanstans om de skulle förlora jobbet. Det gäller särskilt medlemmar över 50 år.

– Anställningstryggheten ligger till stor del i den anställdas kompetens. Ingen ska behöva bli uppsagd från jobbet bara för att företaget inte sett till att man fått kompetensutveckling, säger Marie Nilsson.

Andelen som kompetensutvecklat sig per avdelning inom IF Metall varierar mellan 11 procent som lägst i Vätterbygden och 50 procent som högst i Bohuslän-Dal.