Hälften av Sveriges vd:ar saknar strategi för digitalisering

Bild: Pixabay

Ny rapport från undersökningsföretaget Yougov

Svenska företag digitaliserar som aldrig förr, men hur långt har de egentligen kommit? På uppdrag av Canon har undersökningsföretaget Yougov intervjuat svenska vd:ar. Drygt hälften uppger att de fortfarande saknar en strategi för sin digitalisering.  Hos småföretag med upp till hundra anställda saknar 64 procent strategi för digitalisering medan storföretag med över 500 anställda är motsvarande siffra 27 procent. Var tredje företag kan i dag inte heller uppge att de har digitaliserat tillräckligt.

– Digitalisering har blivit något som alla talar om och som är nödvändigt för att framtidssäkra sitt företag. Men många verkar fortfarande osäkra på vad digitalisering och ett digitalt arbetssätt betyder för just deras företag. Och i denna okunskap byggs det då förmodligen in ett motstånd för att ta tag i frågan, säger Linn Lambert-Krüss, marknadsdirektör på Canon.

På frågan varför man inte kommit längre i sin digitalisering svarar knappt var fjärde vd, 24 procent, att orsaken är tidsbrist. 14 procent säger att de inte vet vad digitalisering innebär. Tio procent säger sig sakna kunskaper i ämnet och lika många har inte råd att digitalisera.

Vad behövs då för att digitaliseringen ska få kunna bättre fart hos svenska företag? Enligt 28 procent är det intern kunskap. 26 procent uppger att det behövs utbildning och 24 procent vill ha experthjälp. Ju större företag desto större är behovet av experthjälp. 35 procent av företag med över 500 anställda uppger detta.

– Att göra en digitaliseringsresa behöver inte vara så komplicerat som många tror, men det kan vara till stor fördel att tidigt välja en kunnig partner. Det handlar om att se efter vilka behov man har och därefter undersöka om lösningen går att digitalisera. För små företag är lösningarna oftare enklare än man tror. Vi ser att det exempelvis kan handla om att digitalisera dokumentflöden eller få snabbare processer för fakturahantering. För stora företag kan det vara att hitta rätt leverantör för att outsourca tjänster inom exempelvis scanning, säger Linn Lambert-Krüss.