EU och Indien förhandlar om frihandelsavtal

Livsmedels- och jordbruksmarknad i Udaipur, Indien. Foto: Markku Björkman

Förhandlingar om frihandelsavtalet mellan Indien och EU inleddes för första gången 2007 och 16 samtal har hållits sedan dess. Den sista omgången hölls 2013, varefter förhandlingarna avbröts. Båda sidorna har undersökt omstart av förhandlingar efter att den nuvarande BJP-regeringen antog makten i maj 2014, men osäkerhet över Brexit och oflexibilitet på båda sidor har hindrat återupptagandet av formella samtal.

Vid det 14: e toppmötet mellan Indien och EU i Delhi i oktober 2017 beslutade båda parter att återuppta förhandlingarna om BTIA. "Ledarna uttryckte sitt gemensamma engagemang för att stärka det ekonomiska partnerskapet mellan Indien och EU och noterade de båda parternas fortsatta ansträngningar att aktivt engagera sig aktivt i att omedelbart återuppta förhandlingarna om en omfattande och ömsesidigt fördelaktig Indien-EU-BTIA", står det i det gemensamma uttalandet .

- Vi startar inte slutliga förhandlingar ännu. Detta är bara ett möte för att utforska möjligheter. I juli hade vi föreslagit ett sådant möte. EU har nu svarat positivt, sade en handelsdepartementets tjänsteman i Indien och begärde anonymitet.

På vägen framåt före Brexit, sade tjänstemannen att Storbritannien bara utgör omkring 15 procent av den totala handeln med EU, och det kan inte vara mycket problem att gå vidare med förhandlingarna, trots att båda sidorna behöver sondera sina positioner.

EU är Indias största handelspartner med export på 47,2 miljarder dollar 2016-17 medan exporten till Storbritannien uppgick till 8,5 miljarder dollar under samma period. 

- Officiellt säger Indien att det är osannolikt att landet ändrar sin inställning på ett eventuellt bilateralt investeringsfördrag (BIT) mellan de båda sidorna. Indien hade ensidigt avslutat BIT med de flesta EU-medlemmar tidigare i år och bad dem att omförhandla fördraget så att det baseras på en ny modell BIT som skickades av regeringen i december 2015.

Indien föreslog en nedtonad version av BTIA. EU var dock inte överens. Frågan kan komma att diskuteras igen under mötet mellan de två huvudhandelsförhandlarna. Den BIT-modell som godkänts av regeringen utesluter frågor som rör beskattning. Kontroversiella klausuler som mest gynnad nation (MFN) har avlägsnats, medan omfattningen av nationell behandling och rättvisa och rättvisa behandlingsklausuler har försvagats betydligt i BIT - modellen.