Batteriproduktion i världsklass

Fullsatt seminarium! Foto: Joakim Rådström

Stor efterfrågan på lagringsenheter för el

Behoven av högpresterande och hållbara batterier ökar rekordartat världen över. Att intresset var stort märktes tydligt vid Power Circles och InnoEnergys batteriseminarium på Teaterskeppet i Almedalen i år – där InnoEnergy också släppte en helt färsk nyhet.

Batterier finns helt plötsligt på allas läppar. Där tidigare baskraft eller svängmassa diskuterades är nu miljömässigt hållbar produktion av kraftfulla batterier den hetaste energifrågan. Men varför? Flera svar framkom vid Power Circles och InnoEnergys fullsatta seminarium i Almedalen. Ett viktigt kriterium var Parisagendans krav på mer miljömässigt framställd energi, vilket Peter Carlsson, vd för heta batteriföretaget NorthVolt tog fasta på. Ett annat var marknadens enorma behov.

– Tittar man på marknaden så produceras idag runt 5 GWh, men någonstans runt 2025 kommer vi behöva 200 GWh, berättade Peter Carlsson.

Viss efterfrågan står fastigheter för. Björn Jernström, grundare och CTO Ferroamp berättade vidare.

– Just i fastigheter handlar det primärt om effektfrågan, sade Jernström. Tydligaste applikationsområdet som vi ser i Sverige idag är stationära energilager.

Effektoptimering av hushållsapplikationer skulle kunna bli ett jätteviktigt område i framtiden, menade panelen överlag. Såväl boostade brödrostar – som rostar bröd på fem sekunder – som supersnabbt uppvärmda bastuaggregat för den finska marknaden föreslogs, om än med viss humor.

– En oväntad utveckling, som jag tror inte ligger alltför långt fram, är att vi bygger hus helt utan elnät, siade Björn Jernström. Då har man ett stationärt batteri i huset, och så tankar man huset med hjälp av bilen!

Stora möjligheter till utveckling av framtida effektsmarta innovationer finns alltså. Men den kanske främsta anledningen till att batterimarknaden nu befinner sig i en starkt uppgående trend står otvetydigt elbilsutveckling för.

– Eldrivna fordon är det första området där batterierna lär komma att vända upp och ned på hela branschen. Men även kraftbranschen kommer, sade Olle Johansson, vd Power Circle.