ITER ett steg närmare sitt första plasma

Fusionsprojektets övergripande och uppdaterade schema godkändes av alla ITER- rådets medlemmar. ( Foto: ITER)

ITER:s projektråd har godkänt en uppdaterad och långsiktig plan för fusionsprojektets så kallade första plasma- och deuteriumoperation. Fusionsprojektet erhöll förnyat förtroende efter 18 månader av fortsatt framgångsrik verksamhet. Det gäller framför allt byggverksamheten och tillverkningen av fusionsreaktorn samt dess auktoriserade och uppdaterade schema för åren mellan 2016-2035 och en rad samordnande insatser mellan ITER:s organisation och sju inhemska administrativa byråer.

ITER: s arbete övervakas av ITER-rådet, som har befogenhet att utse högre tjänstemän, ändra reglerna, besluta om budgeteringsfrågor och möjliggöra ytterligare stater eller organisationer att delta i ITER. Vid sitt nittonde plenum den 16 och 17 november 2016 granskade ITER-rådet den fullständigt uppdaterade tudelade projektplanen, som bär fantasieggande namnet First Plasma (2025) respektive projektet Deuterium-Tritium (2035). Den nya planen hade föreslagits av ITERs tekniska organisation.

Anläggningen projekteras av ett flertal länder EU, Japan, Ryssland, Kina, USA, Sydkorea, Indien. Projektets övergripande schema godkändes av alla ITER- rådets medlemmar och den totala projektkostnaden godkändes ad referendum, vilket innebär att det nu kommer att bli varje medlemsstatens uppgift att ansöka om godkännande för projektkostnaderna under loppet av respektive lands statliga budgetprocess.

Rådet konstaterade dessutom att, ” Byggandet och tillverkningen ha skridit fram i snabb takt under de senaste 18 månaderna, vilket utgör ett påtagligt bevis på att alla hittillsvarande åtaganden är uppfyllda. Det framgångsrika slutförandet hittills av alla 19 milstolpar för 2016, i tid och inom budgetramar, är en positiv indikator på den kollektiva kapaciteten hos ITER:s organisation och hos de inhemska instanserna som fortsätter att leverera alltefter det uppdaterade schemat”. Forskarna hoppas att ITER ska ge tillbaka mellan fem och tio gånger mer energi än vad som matas in.

Med tanke på ITER-projektets snabba framsteg, meddelade ITER-rådet att det skulle dra nytta av ökade kontakter med forskarvärlden och näringslivet samt av nationella och internationella konferenser, däribland i samband med ITERs nästa Business Forum i Avignon i mars 2017.

International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) är en experimentell anläggning för forskning kring fusionsenergi. Anläggningen projekteras av ett flertal länder. Och nu har även Iran anmält intresse för ITER-projektet. Reaktorn kommer att vara cylinderformad, 24 meter hög och 30 meter bred, en så kallad tokamak (betyder på ryska ”ringformig magnetisk kammare”).